First time dgr, nmpk n rasa nasi nie bile tiba di miri bumi bertuah nie.
katenye dpt gelaran or nama nasi lalapan sebab ia mengandungi lapan unsur.
betul ke cm2?? emm bgs kite kire same2, br tau betul ke idak..hahahah
Nasi Lalapan
1. Nasi Putih
2. Sambal
3. Sayur kobis *
4. Sayur Kacang panjang*
5. Sayur timun*
6. Ayam/Ikan
7. Tempe
8. Tauhu
(yg bertanda * semua kene celur k
ayam,tempe n tauhu goreng)
eh, lepas kira betul la ade lapan.. hehehe..
nasi nie ala2 nasi ayam penyet tau.
bila makan nasi nie yg plg penting sambal.
sambal sedap br terangkat..heheh
resepi sambal lelapan
1. 6 beberapa biji cili padi*
2. 1 biji tomato*
3. 1 biji Bawang besar*
4. belacan
5. garam
6. beberapa biji limau kasturi
langkah-langkah:
1. potongkan bahan yang bertanda * dan goreng dengan sedikit minyak.
2. setelah itu, lenyekkan bahan yang telah digoreng.
ingat ye, kene lenyek.
xboleh tumbuk or blender.
mesti lenyekkan guna lesung batu.
jika abaikan langkah nie..kompem xjadi
3. setelah itu, masukkan belacan, dan perahkan limau kasturi.
siap..senangkan.
selamat mencuba
hasil bekal makan di sekolah.
mskan chef hebat.
lapan unsur ditambah dengan tomato n syur midin pun blh..
terima kasih pada kak suzie atas resepi hebat.
No comments:
Post a Comment